HEM - NYHETER - TEAMET - BLOGG - REPORTAGE & BILDER - LÄNKAR - OM OSS - SPONSORER - KONTAKTA OSS


Tisdagen den 28.e Maj, 2013

 Bakom kulisserna döljer det sig ett lugn...?

Racevärlden är full av duktiga förare och kartläsare. Men utan riktigt engagerade personer i ryggen är det svårt att bli bra. Och just nu tänker jag på två alldeles särskilda killar. Om ni har följt oss på facebook eller besökt vår hemsida är chanserna goda att ni vet vilka de är. En är konstant trött, har svarta meckbyxor och har alltid ett leende på läpparna. Den andra har grym koll på Moto GP och är en höjdare på att åka motorcross. Lägger man samman allt detta får man Christian Jansson och Ronny Lyzells underbara utövande i meckarkonst.

Det handlar om en ren mekanikerkonst. Racing är ju som dem flesta känner till, en tävlingssport. Det gäller att åka fort. Den som åker snabbast vinner i flesta fall. De andra förlorar. Och bevisligen är vi racenollor nyfikna på hur alla blir så bra.

Under året som gått har vi fått äran att ha Christian och Ronny i teamet. Kemin när vi tävlar kan inte bli så mycket bättre. Efter varje körd tävling är killarna direkt på plats och utan att säga ett ord om det man tänkt på under tävlingen är sakerna redan åtgärdade innan man hinner att säga något om det.

När man gjort så många tävlingar tillsammans är det konstigt hur man som person fungerar. Det räcker med en blick, ett ord eller en suck för att man ska förstå varandra...konstigt egentligen!

Under backtävlingen vid Ullna delade Micke och Adde på teamets rally golf...Nervöst? Självfallet. Att sitta fastspänd i en stol och veta att man ska ge fullt upp för en slinga som sträcker sig 85 meter ovan mark. Det kallar jag för livet! Instruktionerna från i detta fall Christian var innan start få och korta ”- Koncentration & fokus nu Adde!” Att se den enormt lugna attityden på Christian när man själv sitter och har 160 i puls går heller inte att beskriva.

När den gröna flaggan släpps står vi fortfarande kvar på startplattan. ”- Är du redo Adde?” säger en lugn röst. Sen bär det av och att man kan framföra en bil så fort på en drygt 3 meter bred väg går över mitt egna förstånd egentligen. Men lugnet och tryggheten räcker långt, oavsett om det gäller båtracing, rally eller något annat.

I vintras tränade Ronny Lyzell och Adde flitigt på crosshojarna innan det var dags att ge sig av till tävlingen i Orsa. Under morgon passet blev tempot högre och högre och tillslut lade Ronny omkull hojen efter en hård inbromsning. Ronny reser upp hojen, står tyst någon minut och säger efter ett tag. "- Ok, då vet vi att man inte kan bromsa så sent där, testa att gå in rakare där istället." Än en gång med ett lugn som gör att man själv blir så jäkla lugn.

Gemenskapen, glädjen av att vinna, av att berätta om hur tävlingsdagen varit, vilka kurvor som var svåra, hur mycket man fick skruva med sakerna, allt detta runt middagsbordet på hotellet, den upplevelsen, mina vänner är så underbar att få uppleva helg efter helg.

Nä nu hoppas jag att 2013 blir minst lika bra som 2012 var. Offshore, SM, backe, rally, folkrace, det kvittar, gemenskapen och glädjen i teamet försvinner aldrig…

// Forsman Motorsport